fredag 2. august 2013

16 kroner: Tidenes høyeste bensinpris

Bensinprisene løper løpsk. Dette kan du gjøre for å unngå noe av smellen.

I følge drivstoffpriser.no ligger nå gjennomsnittsprisen så langt i august på utrolige 15,95 kroner for en liter Blyfri 98 oktan, en økning på nesten 50 øre fra juli. Så høy har snittprisen aldri vært før, og mange steder ligger den altså godt over 16 kroner. 95 oktan ligger på 14,53 kroner i snitt, mens dieselprisen er på 13,31 kroner per liter.

Mange egyptere feiret da makten ble tatt fra Mohamed Morsi, men etterspillet har vært veldig blodig.

Uroligheter i Egypt

Årsaken til den høye prisen er flere. I det siste har urolighetene i Egypt vært en veldig viktig driver for prisenøkning, siden så mye av Verdens oljetransport går gjennom Suezkanalen. Siden den islamistiske presidenten Mohamed Morsi  ble styrtet av den egyptiske hæren har det vært mange blodige kamper mellom Morsis tlhengere og militæret, med flere dødsfall enn noen gang siden den gamle generalen Mubarak ble styrtet for rundt to år siden.

Selv om kanalen ikke er stengt, hadde resultatet av problemer her vært så stort for oljetransporten i Verden - alternativet er å seile hele veien rundt Afrika - at prisen har blitt presset kraftig opp på både råolje og rafinerte oljer som bensin.

Høy avgifter og høy margin

Fra før av ligger de offentlige avgiftene på blyfri 95 oktan på rett under syv kroner, nærmere bestemt 6,975 kroner per liter. Denne avgiften økte med 10 øre ved årsskiftet 2012/2013. I tillegg har bensinstasjonene en margin de skal ta ut. Denne ligger på vel 65 øre per liter for tiden, nesten dobbelt så høyt som i Øst-Europa, men så er da også kostnadsnivået generelt sett høyere i Norge.

På toppen av dette kommer transportavgifter og spesialavgifter som den såkalte Tromsø-avgiften, som innebærer at Tromsø-væringer må betale 80-90 øre ekstra på en liter bensin.

Det er smart å vente til søndag med å fylle bensin.

Ikke fyll bensin i dag!

Det er flere grep man kan ta for å kompensere litt for de økte prisene. Et klassisk grep er å bli bevisst på hvilken dag du fyller bensin, siden prisen varierer fra ukedag til ukedag etter etterspørselen, og følger vanligvis et klart mønster.

Hytteutfartsdagen fredag er klart dyrest, tett etterfulgt av lørdag, mens søndag er desidert billigst, og har i snitt ligget 6,6 prosent billigere enn fredager det siste året. Resten av ukedagene ligger midt i laget.

Betaler du for at andre får rabatt?

Et annet grep som de som er inne her og leser sikkert er klar over er å skaffe seg et drivstoffkort. Når bensinstasjonene tar ut 65 øre per liter i margin er dette bare gjennomsnittet, mens man med bruk av bensinkort kan få mange tiøringer i rabatt. De som betaler for gildet er de som ikke bruker et rabattkort på bensin.

Her på nettsiden finner du også flere tips til å spare penger på bensin, både med og uten bensinkort. Del gjerne ditt tips med oss!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar